KUCHYŇA - Dedinu, o ktorej vás teraz budeme informovať, pozná určite každý z vás. Leží pod Karpatmi a je na Záhorí. Prvú zmienku o nej by ste našli v roku 1206. Miestni ľudia poznajú aj tradičné zbojnícke legendy - podľa jednej z nich má obec vraj aj svoj netypický názov.

Najmladší organista

Kuchyňa je jednou z najstarších obcí na Záhorí. Prvú zmienku o nej zaznamenali u ž v roku 1206. A keďže leží hneď pod horami, každý Kuchynčan pozná zbojnícke legendy, ktorými je opradená. Nie nadarmo dostala aj tento netypický názov.

"Starí ľudia vyprávali, že tam boli zbojníci a že tam mali kuchyňu, tak preto Kuchyňa," povedal obyvateľ dedinky. V Kuchyni, neďaleko Malaciek, dnes žije takmer 1 700 obyvateľov. Medzi nimi aj Dávid. Dnes má 18 rokov. V dedine ho poznajú takmer všetci. V kostole hráva na organ už od svojich 13-tich rokov a je tak asi najmladším organistom na Slovensku.

Vojenské letisko

"Začalo ma to zaujímať, bavilo ma to. Najmä ten zvuk organu," vysvetľuje David. Kuchyňa je asi jedinou dedinou na Slovensku, ktorá má vlastné letisko. Obyčajný dedinčan ale odtiaľ neodletí nikam.

"Má už vyše 90 rokov, dalo by sa povedať, že je to jedno z najstarších letísk a je to výhradne vojenské letisko," hovorí veliteľ leteckej základne plk. Peter Prokop. No poznajú ho nie len u nás, ale aj vo svete. V rámci nakrúcania filmu Peacemaker tu bola Nicole Kidman a Tom Cruise.

Zdroj: noviny.sk
.