PLAVECKÝ ŠTVRTOK - Obec Plavecký Štvrtok (okres Malacky) leží na Záhorí. Ide o jedinú obec, v ktorej jazdí električka. Ak ju raz navštívite, zistíte, že je to dedinka, kam sa oplatí nielen prísť, ale sa i znova vrátiť.

Mravčie vajíčka ako delikatesa

Zmenšený model električky nepotrebuje koľajnice. Je plne funkčný a vozia sa ním miestni folkloristi. Osemdesiatročný kronikár Vojtech Zajíček si spomína na časy, kedy sa v obci chodilo výlučne v krojoch alebo sa na Veľkú noc namiesto zvonenia rapkalo rapkáčikom. Obnoviť tradíciu nepomohli ani vylepšená rapkáče.

Prevažná väčšina miestnych obyvateľov hovorí záhorácky. Najkratším slovom je slovo "í", čo znamená jesť. Tamojším zvyknú hovoriť aj mravenčári. V dedine je veľa mravcov. "V minulosti zbierali občania mravčie vajíčka a vyvážali ich do Viedne ako delikatesu," vysvetľuje starosta obce Ivan Slezák.

Množstvo umelcov

V lete sa do ulíc dostanú až 3 metre vysoké gigantické mravce, ktorých pripravujú miestni rezbári. Nápad, aby sa dostalo umenie do ulíc, mal tunajší umelec. Jeho pomôckami sú dlátko, karbobrúska či píla. Obec je síce malá, ale umelcov má požehnane.

Ľudia sú hrdí na vynovené centrum. V obci sa okrem iného nachádza malá záhradná galéria, kostol, kaplnka, či obľúbené jazero obklopené chatkami. "Niektorí obyvatelia na zimu odídu do Bratislavy, zvyšok roka trávia s dedinke," dodáva starosta.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ
.