LÁB - Obec Láb nachádzajúca sa na Záhorí ponúka nejednu ľudovú múdrosť. Tiež sa pýši niekoľkými vynálezmi, ktoré už nikde inde nenájdete.

Historické domy

Obec Láb neďaleko Malaciek je typická domami, ktoré sú v rovnej zástavbe. V dedinke sa nachádzajú aj dva domy ešte z minulého storočia, no potrebovali by nových majiteľov, aby slúžili svojmu pôvodnému účelu.

"V existujúcej zastavanej časti obce máme ešte niekoľko domov s architektúrou z minulosti," dodáva starostka obce Láb Monika Valúchová. 

V minulosti stavali honosné domy zámožní gazdovia, ktorí si ich šperkovali tehlami s takzvaným puncom. "Neviem, či to nenosili z Rakúska, no dedko si dal záležať, aby všetko bola kvalita. Máme mosadzné kľučky," dopĺňa pani Margita, obyvateľka obce.

Zdroj: obeclab.sk

Krása nadovšetko

Starostka sa o obec príkladne stará a jednou z jej priorít je aj úprava celej dedinky. "Musíme kosiť aj keď popŕcha alebo prší," priznáva pán Štefan, ktorý je práve zamestnancom obecného úradu. 

Obyvatelia si svoje cenné poklady riadne strážia. Vyše storočné koryto, ktorým sa pýšia, však na zabíjačkách používajú dodnes. Jedna z obyvateliek, pani Anna, sa pochválila dedičstvom po starých rodičoch. Je hrdou majiteľkou približne dvestoročného stroja na čistenie obilia. Do jej dedičstva patria aj sane, na ktorých sa kedysi vyvážal hnoj z maštalí.

"Starám sa o tie veci. Chcela by som, aby to zostalo. Aby aj ďalšie generácie vedeli, čo používali naši predkovia," dodáva pani Anna. 

Cvičenie v záhradke

Každý deň sa stará a obhospodaruje svoju 25 árovú záhradu aj pán Jozef. "Tie cviky všetky, ktoré robia mladí v posilňovni, to robím ja tu. No a preto som tiež svieži, mladučký a červenučký," konštatuje Jozef.

Stará sa aj o domáce zvieratká. "Toto je môj miláčik. Volá sa Čáky, lebo som ho kúpil na Maďaroch," pýši sa Jozef. 

Starostka ide príkladom

Aj pani starostka sa vo voľnom čase venuje predovšetkým svojej záhrade. Priznala však, že pred piatimi rokmi obyvatelia uprednostňovali trávniky. "Dnes tie trávničky opäť vymieňajú za zeleninu, za ovocie," konštatuje starostka.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Ruslana Kurilcová
.