STARÁ HALIČ - Stará halič leží len kúsok od Lučenca. Navštíviť túto obec by mal každý milovník histórie. Na obdiv tam nie je iba nádherný gotický kostol, ale aj rôzne poklady.

Stará Halič leží neďaleko mesta Lučenec a je obklopená poľami. Z toho vyplýva, že sa jej pôvodní obyvatelia venovali hlavne poľnohospodárstvu, taktiež drevorubačstvu a stál tam aj mlyn. 

Dedina je naozaj stará, vznikla v roku 1299 a každý turista, ktorý tam niekedy zavíta určite nesmie zabudnúť navštíviť gotický kostol svätého Juraja. Loď kostola je najstaršia a je postavená v Románskom slohu, zhruba v polovici trinásteho storočia. Najzaujímavejšie sú asi fresky na stenách kostola, ktoré sú tiež stredoveké a na území Novohradu, jedny z najstarších a najvzácnejších.

Hneď vedľa kostola stojí renesančná zvonica zo 17. storočia a viaže sa k nej zaujímavá príhoda. Kapitán Haličského hradu Jánoš Machalvaj sa dostal do tureckého zajatia a sľúbil, že pokiaľ sa z neho dostane, tak dá v Starej Haliči postaviť vežu, tento sľub splnil nakoľko sa zo zajatia dostal a tunajší mlynár bez jediného klinca zvonicu postavil. Hoci je stavba staršia ako tristo rokov, všetky drevené trámy sa krásne zachovali. Aká by to bola zvonica bez zvonov, tu sú štyri a dokonca majú mená. Miestni ich nazvali tak familiárne Ďuro, Mišo, Jano a Paľo.

V dedine sú aj hasiči a ich pokladom je striekačka z dôb Rakúsko-Uhorska. Dokáže nasať vodu z hĺbky sedem a pol metra, jej maximálny výkon pri 60 zdvihoch je 250 litrov vody za minútu.

Miestny zberateľ má pekne tematicky rozdelené a dá sa u neho nájsť množstvo historických pokladov. 

V Starej Haliči dnes žije 680 obyvateľov. Dlho mladí odchádzali z dediny preč, ale momentálne sa do dediny vracajú, prerábajú si domy alebo kupujú

Zdroj: noviny.sk
.