HALIČ - Dedina Halič sa nachádza neďaleko Lučenca. V minulosti zohrávala významnú úlohu, pretože sa tam usídlil známy šľachtický rod Forgáčovcov, ktorí vytvorili remeselnícke manufaktúry a úrady. Asi najznámejší bol Soľný úrad.

Halič je určite jedna z najznámejších dedín Novohradu. Z diaľky ju poznáte podľa toho, že sa nad ňou vypína zámok, ktorý kedysi patril Forgáčovcom. Platilo aj, že soľ je nad zlato, pretože práve Haliči boli zásoby soli pre celé Rakúsko-Uhorsko.

"Obec Halič vznikla v 12. storočí pod hradom a to pod názvom Houch, neskoršie Gáč. V roku 1808 bola obec premenovaná na Halič," hovorí starosta Juraj Machava.

Haličský zámok

Najväčšou dominantou dediny je zámok. Pôvodne to bol strážny hrad, a preto stojí na kopci. Po vojne bol vydrancovaný, za socializmu slúžil ako ústav pre mentálne postihnuté deti a teraz sa po rekonštrukcii opäť skvie v plnej kráse.

"Historicky najkrajšou časťou Haličského zámku je Župná sála. Po obvode stien aj aj na strope sú fresky," opisuje kastelánka Martina Litavská.

V najvyššej veže zámku je nádherný výhľad na dedinu i okolie.

Kostol i sklad soli

"Ďalšou dominantou našej obce je kostol, ktorý bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku," prezrádza historik obce Jaroslav Linhart. Stavba je rozľahlá, pretože pôvodne ho stavali ako katedrálu.

Niečo k veci

​Najzaujímavejším domom v dedine je ten, ktorý slúžil ako sklad soli. "V minulosti bolo právo skladovať a obchodovať so soľou výsadou," hovorí historik.

V súčasnosti žije v obci 1650 obyvateľov.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Rasťo Ekkert
.