PINCINÁ - Obec Pinciná leží na brehu rieky Ipeľ obklopená poliami. Pokoj tam však narúšajú autá na hlavnom ťahu Zvolen, Košice. Dedinčania sú z hluku nešťastní, nepomáhajú ani časté policajné radary.

Názov obce vznikol podľa vtákov piniek. "Naša obec vznikla pred 690 rokmi v roku 1326. Prví obyvatelia boli určite roľníci, sú tu veľmi úrodné polia okolo," opisuje starostka obce Valéria Votoupalová.

Na začiatku dediny stojí soška Svätého Jána Nepomuckého ochrancu vôd. "Keďže bývame pri Ipli, tak je zároveň ochrancom našej rieky Ipeľ.V  minulosti sa venovali naši obyvatelia aj rybolovu a predávali tieto nalovené ryby na trhoch v Lučenci a Fiľakove," vysvetľuje starostka.

Pinciná je tiež známa častými radarovými kontrolami. "Najväčší problém našej obce je štátna cesta 1/50, ktorá roztína našu obec na dve polovice a denno-denne, vo dne v noci, tadiaľto prechádzajú tisíce áut. Tieto radarové kontroly, sú vlastne v záujme bezpečnosti našich obyvateľov, pretože niektorí vodiči nesledujú tachometer a veľakrát nejdú prdpísanou  rýchlosťou, ale oveľa rýchlejšie," hovorí Votoupalová.

V Pincinej dnes žije 232 obyvateľov a dominantou dediny je kostol. Zaujímavosťou je, že bohoslužby sú dvojjazyčné. "Je zasvätený všetkým svätým," hovorí kostolník Radúz Farkaš.

.