LIPTOVSKÁ MARA - V roku 1975 na dne Liptovskej Mary skončilo mnoho obcí, aj táto kde vtedy žilo vyše 300 obyvateľov. Dodnes však Marania spomínajú na svoju dedinku s láskou.

Na území bývalej obce Liptovská Mara dnes vláde dovolenková nálada. Liptov bez Liptovskej Mary si dnes vieme len ťažko predstaviť. Dedinka bola pred 60 rokmi ešte obklopená poliami. "Bola to najúrodnejšia pôda, samá rovina, niečo krásne, nemali sme žiaden les, lesy boli ďaleko," spomína Igor Gonda, pôvodný obyvateľ Liptovskej Mary. Obyvatelia len ťažko opúšťali svoje domovy, no teraz sú radi, že také záplavy ako v minulosti, vďaka nádrži Liptovská Mara už nehrozia. 

"Vodné dielo Liptovská Mare je súčasťou tkz. Hornovažskej kaskády, kde patrí Oravská priehrada a Liptovská Mara. Je to naše najväčšie vodné dielo na Slovensku.
Účelom vodného diela je vyrovnávanie prietokov rieky Váh, čiže zachytávanie povodňových vĺn," dodal Róbert Hok, riaditeľ Správy povodia horného Váhu.

Nad dedinou sa pýši veža, ktorá pochádza z gotického kostolíka. Kostolík zbúrali a cennosti previezli do múzea. Nachádza sa tu aj staroveké sídlo národná kultúrna pamiatka - Havránok. Kelti uctievali 300 bohov, čo predstavujú aj stĺpy - stely. V keltskej svätyni sa diali strašné veci. "Vždy iba chorých či psychicky, alebo fyzicky, za živa štvrtili dospelých jedincov," povedal Martin Cesnak, miestny sprievodca. 

Zdroj: noviny.sk
.