BOBROVEC - Dedina s čistým vzduchom a čarokrásnou prírodou. Salaše, cyklotrasy v Bobroveckej doline, neďaleko aj Liptovská Mara - to všetko ponúka dedinka návštevníkom.

V dedinke Bobrovec už bežne bobry vo vodách nie sú, ale úbočia a kopce zdobia ovečky. Zo salašov je úchvatný výhľad na Liptovsku Maru, v pozadí Chočské pohorie, Nízke Tatry, Chopok a Západné Tatry. Toto prostredie je stvorené pre chov oviec, čo využívajú aj domáci. Lúky v Bobroveckom chotári sú vápencového podkladu a sú vynikajúce na tvorbu dobrého mlieka.

Bobrovec nie je len dedinou, ale bol kráľovským mestom. Šikovní majstri z Bobrovca išli za prácou do Ameriky, tam sa naučili nové trendy, ktoré využili pri stavbe v Budapešti. Keď nastal murársky boom v Budapešti viac ako 300 murárov išlo do Pešti. Stavali paláce, parlament.

V Bobrovci bol založený jediný muzikantský cech na území dnešného Slovenska, jeho znakom bola lýra.

Svoju mladosť v dedine strávila česká veľvyslankyňa Lývia Klausová. Pre dedinčanov bol jej vtedajší priateľ Václav Klaus raritou. Keď cez prázdniny chodili ako študenti z Prahy, mládenec v krátkych nohaviciach s ruksakom na pleci, všetci sme sa na neho pozerali, lebo vtedy v Bobrovci nikto v krátkych nohaviciach nechodil.

Aj športoví nadšenci si prídu na svoje. Cyklotrasa dolinou je stvorená na prechádzky či cyklistiku. Trasa vedie až do chaty pod Náružím cez Jaloveckú a bobroveckú dolinu.

Zdroj: noviny.sk
.