ŽIAR - Super miesto na turistiku a takisto v zime na skialpinizmus. To je obec Žiar, ktorá ústí do Žiarskej doliny v Západných Tatrách. Už len prechádzka samotnou dolinou nadchne každého turistu. A ak máte trošku šťastie, môžete na kopcoch vidieť aj kamzíky.

Máločo je lákavejšie ako sa vybrať do jesenných žiarivých hôr v Žiarskej doline. "Je to bez snehu zatiaľ, ale je to nádhera," opisuje turista. "My sme z Trince a máme trineceké železárne, tak sme sa prišli nadýchať vzduchu," dodávajú ďalší.

Vlkov lovili do sietí

V horách majú aj svoj originálny nápoj svišťovku, ktorá je namiešaná podľa tajnej receptúry. "Vymyslel ju chatár Miroslav Matejka, svišťovka zahreje, posilní," prezrádza obyvateľ Žiaru.

Kamzíky, medvede, ale aj vlky - pre domácich nič nezvyčajné. Vlci im veľakrát priamo v dedine zabíjali dobytok. Domáci to tak nenechali a ešte v 50. rokoch minulého storočia dokonca vlkov lovili do sietí.

"Vlčie kože predali a z peňazí z predaja postavili zvonicu," opisujú obyvatelia Žiaru. A po love vlkov zapíjali lov ako inak s nápojom, ktorý sa volá Vlčnô. Na Vlčnô najprv stopia slaninku, v druhom hrnci urobia z cukru karamel a zalejú pálenkou.

.