LIPTOVSKÝ JÁN - V Liptovskom Jáne by ste mohli každý deň piť vodu z iného prameňa - len priamo v dedine ich je 14. Kedysi to bola obľúbená lokalita šľachtických rodov, ale dnes si tam svoj kút nájde každý. Svojím spôsobom sa tu narodila aj tatranská hotelová turistika.

Liptovký Ján je obec, ktorá je plná rôznych zaujímavostí a krás.  V tejto dedine sa nachádza 17 kaštieľov. Dá sa povedať, čo kaštieľ, to Szentiványi. Bol to rod, ktorý tu žil viac ako 700 rokov.

Meno podľa kaplnky

V dnešnej dobe tu ich potomka nenájdete. "Boli obvinení z kolaborácie a mejetok im bol zhabaný," informuje starosta obce Juraj Filo. Kaštiele nadobudli rôznu podobu s rôznym využitím. Napríklad v jednom majú školu. "Učí sa tu vynikajúco. Sú tam dobré podmienky pre postihnuté deti," dodáva riaditeľ školy Vladimír Klement.


Kaplnka svätého Jána dala obci meno. "Bola zasvätená svätému Jánovi Krstiteľovi," opisuje riaditeľ. Hneď pri nej stojí nenápadná chalúpka, v ktorej vnútro vás dostane do dávnych čias, keď Szentiványiovci bohatli na dolovaní zlata.

Liečivé pramene

Všetko to tu funguje vďaka nadšeniu partie jaskyniarov. "Robia to bez akejkoľvek finančnej podpory. Takže dvaja chlapci, Peter Vanek a Peter Holúbek vymysleli a zrealizovali tento projekt," hovorí Katka Schrötterová z občianskeho združenia Jánska dolina.

Liptovský Ján, to nie sú len kaštiele, ale aj minerálne pramene. Je ich 14, s teplotou od od 15 do takmer 30 stupňov. Liečia kožné, reumatické a ďalšie ochorenia.

.