VYŠNÁ BOCA - Dnes má len 100 oficiálnych obyvateľov - aj to väčšinou dôchodcov. Cez víkendy tomu číslu ale neuveríte - je tam množstvo chalupárov a turistov. Prichádzajú najmä za krásnou prírodou a v zime za lyžovačkou. O miestnych tvrdia, že sú to milí a zlatí ľudia.

Vo Vyšnej Boci, ktorá sa nachádza v Nízkych Tatrách, za jediný rok vyťažili až šesť kilogramov zlata. Cez týždeň má maximálne sto obyvateľov, cez víkend je oblasť plná chalupárov.

"Je tu kľud, ticho," hovorí obyvateľka Vyšnej Boce. "Vo Vyšnej Boci sú zlatí ľudia? Ešte viac ako zlatí," myslí si chalupárka.

Ťažba zaspala

V minulom storočí sa tu ťažili kovy, dnes všetko spí. "Ťažba tu začínala striebrom, optimisticky. Končila železom," hovorí jaskyniar Peter Laučík. "V súvislosti s ťažbou zlata sa v súčasnosti nájdu ľudia, ktorí idú a hľadajú. Takí zlatokopi amatéri," hovorí starostka Vyšnej Boce ľubica Trégerová.

Zlatá žila

Málokto sa môže pochváliť, že má pivnicu so štôlňou, kde je zlatá žila. Domáci v studenej pivnici však nepopíja vínko ani v štôlni nefára, skladuje tam zeleninu. "Sedenie v tejto pivnici môže byť aj zlatá žila," hovorí obyvateľ Vyšnej Boci.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Eliška Prečová
.