NESLUŠA - Z čoho vychádza osobitý názov obce Nesluša? Tunajší ľudia sú mimoriadne hrdí na to, že tam má svoje korene niekdajšia hviezda Hollywoodu Pola Negri. Dedinskou pýchou je však aj miestny hudobný súbor Žiarinka.

Obec je jednou z najväčších obcí dolných Kysúc, má 3218 obyvateľov. Leží na východnej časti Javorníkov v doline rieky Neslušanka.

Na úbočiach a hrebeňoch okolitých kopcov má 22 menších osád - kopaníc, ľudovo nazývaných vrchy. Chotár Nesluše je bohato zalesnený.

V obci sa nachádza viacero minerálnych prameňov vajcovky, z ktorých najznámejšie sú pramene na Poľanách a v Drndovskom potoku. V okolí obce možno nájsť chránené rastliny a živočíchy a nie je zvláštnosťou stretnutie s vysokou zverou.

Románik s Chaplinom

Podľa histórie meno dediny vychádza z miestneho nárečia, ktoré používali pašeráci koní, ale aj žandári, ktorí ich naháňali.

V jednom z domov sa narodil otec hviezdy, ktorú kedysi obdivoval celý svet. Obec o nej vydala knihu. Pola Negri patrila k najpopulárnejším herečkám  počas éry nemého filmu.

Svojím charakteristickým vzhľadom pobláznila milióny divákov i slávnych kolegov. Milostný románik s ňou prežil Charlie Chaplin. Jej hviezda nechýba na známom chodníku slávy v Hollywoode.

Pozrite si priloženú reportáž:

Neslušu reprezentuje aj súbor Žiarinka, v ktorom sa stretávajú deti, aby spolu hrali. V repertoári majú ľudové i populárne piesne. Problémy im nerobí  klasická hudba. Všetky mandolíny pre školákov muzikantov školákov zakúpila obec.

Zdroj: noviny.sk
.