RADOĽA - Túto dedinu archeológovia milujú a podporovateľov majú aj medzi miestnymi. V radoľskom kaštieli nájdete malého mamuta, ale pripravte sa na to, že pravý bude iba jeho zub. Ak si však myslíte, že táto dedina zaspala v minulosti, mýlite sa - dokázali si postaviť takú športovú halu, že im ju závidia aj mestá.

Čo sa týka archeológie, Radoľa je najvýznamnejšie nálezisko na Kysuciach. Nemalou mierou k objasneniu histórie obce prispela pani Štefánia. Kúpila obrovský pozemok len preto, aby ho mohli archeológovia doslova rozkopať. Ešte teraz tu hľadajú artefakty dávnej minulosti.

"Som sama, nebudem rozhadzovať peniaze, som to venovala do toho," hovorí. Sedemdesiatšesťročná  rodáčka z Radole ani na chvíľu neľutuje, že takto investovala svoje peniaze. Ešte donedávna chodila na brigády po zahraničí.

Zub mamuta

Miestny kaštieľ slúži ako múzeum. Hlavnou hviezdou expozície najstaršie dejiny Kysúc je Radoľko. Malý mamut je z dreva či polystyrénu, no zub vedľa neho je pravý.

Z doby dávno minulej sa presuňme do súčasnosti, do miestnej športovej haly. Vybudovaním športovej haly sa naplnil päťdesiatročný sen dedinčanov. No pre výstavbu si  musela obec zobrať úver.

"V regióne mimo Žiliny sme jediní, ktorí máme rozmery na hádzanú a florbal," tvrdá starosta. Žiaci sa už pri telocviku nemusia tlačiť v chodbách či triedach školy.

Zdroj: noviny.sk
.