HÁJ - V dedine Háj na východe Slovenska zažijete neopakovateľnú romantiku v prekrásnom prostredí. Nie je síce veľká, ale ponúka až neuveriteľný pokoj a očarujúcu prírodu. Zrejme aj z tohto dôvodu si ju na nakrúcaní filmu s hviezdnym obsadením vybrali americkí producenti.

Romantika v Háji

Slovné spojenie "choď do hája", nemusí byť vôbec myslené v zlom! Na východnom Slovensku sa totiž nachádza dedinka Háj, v ktorej nájdete desiatky nádherných vecí. Jediné, čo dedine chýba, je telefónny signál, od ktorého si môžno konečne oddýchnete.

"Sme malá dedina, máme len 283 obyvateľov," konštatuje starostka obce Háj Irena Gajdošová. Vychutnávať si božský pokoj sem prichádzajú až tisíce turistov. Dedinka Háj, len kúsok od Košíc,  ponúka až gýčovo romantické prostredie. "Krásne skaly, hájsky vodopád. Chodia k nám naozaj turisti z celej Európy. Naposledy nás navštívili Nóri," približuje starostka.

Inšpiruje umelcov

Mnohí sú krásami dedinky fascinovaní a najradšej by sa tu udomácnili. S príbytkami je to kvôli veľkému záujmu problém. Roky svoj domov hľadala ja hrnčiarka Amália a našla ho len nedávno práve v tejto východoslovenskej obci. "Do tejto dediny sme sa nasťahovali kvôli nádhernej prírode a tiež kvôli inšpiráciám pre moju prácu. Námety beriem priamo z prírody, zväčša rastlinné motívy," ozrejmuje Amália.

Americký trhák

V obci sa hovorí nielen slovensky, ale aj maďarsky. Avšak vďaka hollywoodskym hercom majú obyvatelia skúsenosti aj s angličtinou. "Naša obec sa zviditeľnila aj filmom, ktorý sa natočil v roku 2000 v katastri obce Háj, hore na Hájskej planine. Film má názov Za nepriateľskou líniou," prezrádza starostka.

Práve kvôli natáčaniu len v dobrom spomínajú Hájčania na Gena Hackmana a Owena Wilsona. "Lietali nám tu americké vrtuľníky," dopĺňa starostka. Američania im tu na pamiatku zanechali dokonca aj svoju kulisu - nadrozmerného anjela so zlomeným krídlom. Hoci je anjel len laminátová napodobenina, obyvatelia sa o ňu starajú tak, aby im vydržala roky. Viditeľná je už z diaľky, priamo pri vjazde do dediny.

Zdroj: noviny.sk
.