KYSAK - Dedinkou Kysak už mnohí prechádzali, ani len ale netušia ako vyzerá. Zo stanice a z okna vlaku ju totiž nevidieť. Je to dedina nielen so stanicou, ale so všetkým, čo k vidieckému životu patrí!

Železničný uzol

Väčšina ľudí pozná Kysak len z okna vlaku. Kysak je ale klasická dedina. Majú tu krčmu, potraviny aj tri kostolíky. A dookola samé lesy. Kysak to nie je len železničný uzol. Dedinke, ktorej história siaha až do 14-eho storočia, kedysi dominoval aj stredoveký hrad. Dnes z neho ostalo len zopár ruín na kopci. Nielen cestovatelia poznajú okolie Kysaku aj ako vďačné miesto na turistické túry.

"Väčšinou keď človek vystúpi nevie, že sa tu skrýva dedina, ktorá má viac ako 1400 obyvateľov," povedal starosta Kysaku Ľubomír Krajňák. Vlaky počuť po celej dedine. Miestnym to ale neprekáža, zvykli si. "Keby aj pod oknami išli, nevadí nám to," povedala jedna z obyvateliek dedinky.

Čerstvý vzduch

V lesoch nad Kysakom nájdete aj jaskyňu. Najstarší z kostolíkov má vo svojej veži jeden z najstarších zvonov v Európe. Kysak si obľúbili aj chalupári. Je to neopísateľný pocit byť v doline obklopený zalesnenými kopcami. Práve čerstvý vzduch vďaka lesom v okolí je podľa miestnych zdrojom energie a toho, že tu ľudia starnú pomalšie.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ-Vlado Jurek
.