V turistami navštevovanej obci Zádiel v Zádielskej doline podnikatelia zatvárajú ubytovacie zariadenia. A to práve pre kuriózny prípad záhadného zmiznutia vody z obecného potoka. Obyvatelia to pripisujú suchám, my sme ale našli skutočný dôvod...

Zmizla voda, mizne život

"Od narodenia som bol zvyknutý, že tu tečie potok." "Vždy bola voda, teraz tu nie je." Potok, ktorý cez Zádiel tiekol odjakživa, zrazu z ničoho nič zmizol. a Obyvatelia sú z toho zúfalý. Ide totiž nielen o životodarnú, prepotrebnú vodu, ale krásu prírody si bez vody nechcú vychutnať ani turisti. "Neprišla by som do takej obce, na chatu, kde nie je voda, lebo pre nás je to dosť veľký problém," komentuje turistka.

Suché koryto pre sucho?

"Chodia sem ľudia z celej Európy, z celého sveta. A my máme taký problém, že nemáme vodu. Bez vody nie sú možnosti," hovorí aj poslanec obce Attila Nehoda. Celou obcou sa tak tiahne len vyschnuté koryto. Podľa tunajších ľudí je to pre dlhé suchá, v oblasti vraj už vyše roka poriadne nepršalo.

Záhada vyriešená...

Záhadou ale ostávalo, ako je možné, že zádielským kaňonom potok preteká silným prúdom aj napriek dlhodobým suchám. Hľadali sme teda miesto, kde voda záhadne mizne. Potok sa totiž stráca pred obcou. "Mohlo dôjsť k tomu, že ten potok si našiel cestu do podzemia, podzemím tečie niekoľko metrov a znovu vyviera na povrch," myslí si strážca prírody Ján Lach. Zádielský potok tak možno vyviera niekde úplne inde.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

Zdroj: TV JOJ
Zdroj: noviny.sk
.