VIRT - Dedina na juhu Slovenska v okrese Komárno sa pýši termálnymi prameňmi, hoci vodu z nich domáci nevyužívajú. Kedysi obľúbené miesto letohrádkov šľachty má krásnu prírodu a aj šikovných ľudí. A najväčší bazén v okrese.

V dedine s 300 obyvateľmi postavili prvú kruhovú križovatku v okrese.

Na Žitavskom jazere plánovali vybudovať rýchlostnú kanoistickú dráhu s lodenicou, avšak skvelý plán stroskotal. Vodnú plochu sa nepodarilo majetko-právne usporiadať. Stredom jazera ide katastrálna hranica, prakticky rozdeľuje 3 katastre – Virťanský, Marcelovský a Patinský kataster – jednak je to rybársky revír, ale aj poľovný.

Kopček vo Virte bol naozaj lukratívnym miestom, kedysi tu stálo až 5 kaštieľov. Dnes tam zostal jediný. Šľachta si miesto obľúbila nielen vďaka krásnemu výhľadu, ale aj blízkosti Budapešti, Bratislavy či Viedne. Žila tu husľová virtuózka, veľkopodnikateľ s tabakom i sudca najvyššieho súdu v Maďarsku.

Pred 40 rokmi postavili družstevníci 50 metrový bazén, jeho najväčšia hĺbka je 4 a pol metra. Roky ho využívali domáci - dnes je už celý areál vzdelávacím zariadením bratislavskej ekonomickej univerzity.

V dedine majú aj dva termálne vrty. 26 stupňová voda sa využíva najmä v lete.

Prácu šikovných rúk tu vidieť na každom kroku – svedčia o tom upravené domčeky i záhrady. Obyvateľka Tímea v odbore viazačka-aranžérka zbiera ocenenia na súťažiach doma i v zahraničí.

V dvojjazyčnej dedinke nechýba ani zmiešaná, dvojjazyčnú škôlka. Funguje to veľmi dobre, maďarské deti sa naučia po slovensky a slovenské sa naučia po maďarsky.

Zdroj: noviny.sk
.