KRAVANY NAD DUNAJOM - Kravany nad Dunajom ležia na nádhernom mieste pri Dunaji. Dedinka s viac ako 700 obyvateľmi vyrástla na močiaroch a kedysi sa hrdila viacerými kaštieľmi. Dnes sa pýši špeciálnym dedinským dunajským korzom a nedotknutou prírodou. Dostanete sa tam loďou po vode, štyrmi kolesami po ceste i na dvoch kolesách po dunajskej magistrále.

Najvyššie položeným miestom v Kravanoch je 17 metrov vysoká vyhliadková veža. Po zdolaní 90 schodov získate dokonalý výhľad aj orientáciu. Vyznačený je smer 30 svetových hlavných miest ako aj ich vzdušná vzdialenosť.

"Bolo tu 6 kaštieľov a niekedy páni sa tu korzovali," opisuje starosta obce Gabriel Duka. Preto sa rozhodli tradíciu oživiť – postavili nielen nové korzo, ale aj námestíčko, ktoré žije od jari do jesene, a má dokonca aj vlastnú stránku na sociálnej sieti.

V erbe bocian

"S kravami nemáme nič spoločné, pôvodne sa Kravany volali Korava, po maďarsky Karva," vysvetľuje starosta.

Dedinka, ktorá vyrástla na močiaroch, má v erbe bociany. Dominantou je však jednoznačne Dunaj. Obecná loď tu funguje ako prievoz medzi mestečkom v Maďarsku Lábatlan.

Najkrajší západ slnka

Za čistotu vody ručia sladkovodné mušle, ktorých nájdete v púdrovom piesku neúrekom. A k moru dokonca nemusíte ani za zvukom cikád – domáce cvrčky vám ho hravo nahradia.

"Veľa ľudí sa sem ťahá, keď chcú oddychovať, takže na oddych perfektné," myslí si obyvateľka obce Zuzana Bílková. "Rozmýšľali sme nad tým, že čo vlastne turistom ponúknuť a prišli sme na to, že máme najkrajší západ Slnka na Dunaji. Nie sú dva rovnaké, každý je jedinečný," vysvetľuje starosta.

V obci sa bola pozrieť redaktorka Drahu Dobrovicsová:

Zdroj: noviny.sk
.