IŽA - Meno dostala po najväčšej rybe, ktorú kedysi lovili aj na tunajšom toku Dunaja - Vize. Jej obyvateľov volajú tvarohári. Mini sa tam nosilo dávno predtým, než prišlo do módy. Do dnešného dňa je súčasťou tunajšieho kroja. To je dedinka pri Komárne – Iža.

Každý si ich fotí

"Je to sexi, je to jednoduché a dobré." Presne taká je sukňa ižanského kroja, so 4 spodničkami, ktorú nosia tunajšie ženy a dievčatá bez ohľadu na vek, váhu či dĺžku nôh. 

"Každý si nás hneď fotí," hovorí obyvateľka obce Lujza. Mini sa tu nosilo už dávno predtým, ako prišlo do módy v 60-tych rokoch.  Avšak nebolo to vraj vždy takto. "Počas II. svetovej vojny prichádzala strašná chudoba a realita je taká, že jednoducho nemali peniaze na dlhšie látky," vysvetľuje starosta obce István Domin.

Obecný policajt na motorke

Na poriadok v Iži dohliada obecný policajt na služobnej motorke. A rešpekt spojený s obdivom vzbudzujú ižanskí husári. "My sme prvý jazdecký a tradície zachovávajúci spolok v Iži," hovorí obyvateľ Balázs Tárnok.

Majú tu tri kostoly, kultúrny dom a krčmy výlučne zvieracie názvy. Biely kôň, Zelená žaba či Divá mačka sú miestom stretnutí. Nevynechajú ich ani tunajší rybári. 

"Iža je lukratívne miesto, stali sme sa satelitnou osadou a dobre sa tu býva," hovorí starosta. Bola tu rímska posádka. Pevnosť kedysi nazývali Dievčí hrad.

Zdroj: noviny.sk
.