MLYNČEKY - Hoci dedina Mlynčeky (okr. Kežmarok) majú v erbe mlyny, v dedine sa nenachádza už ani jeden. Obec sa ale môže pýšiť statusom najmladšej obce pod Tatrami.

Miestny kováč je vychýrený po celom okolí. On kone nielen prezuje, ale podkovy im vyrába na mieru. "Zo začiatku ma to nebavilo. Otec bol kováč a ďakujem mu, že ma k tomu trochu aj donútil," hovorí kováč František Oravec.

Ani v niektorých dedinách sa často nevidí taká originálna domáca zabíjačka ako v Mlynčekoch. Práve v tomto obodbí sa tam vyrábajú klobásy, slaniny a tlačenky vo viacerých rodinách. "Ide tam soľ, peper, rasca, hlavne cesnak a myslím, že paprika," prezrádza ingrediencie Miroslav.

Všetko majú najkrajšie

V strede dediny sa nachádza obrovský vianočný stromček. Ten dal miestnym dedinčanom poriadne zabrať. "My tu máme vždy všetko najkrajšie, všetko," hovorí miestny obyvateľ.

Aj keď je to pomerne mladá dedina, aj tu sa ešte občas objaví niekto v kroji. Ľudia tu síce majú k dispozícii všetko, čo je moderné, napríklad aj autobusy. Ale keď chcú ísť na nákupy do susednej dediny dá sa to aj na koni. "Zapriahneme do koča a ideme sa povoziť," hovorí obyvateľ Mlynčekov Martin.

Zdroj: noviny.sk
.