VEĽKÁ LOMNICA - Veľká Lomnica (okr. Kežmarok) je najväčšou podtatranskou obcou, v ktorej ľudia zásadne pijú kávu či čaj iba na balkónoch alebo na dvoroch. Inak sa pri takom výhľade na Tatry, aký tam majú, ani nedá.

Pred štýlovou stanicou vo Veľkej Lomnici sa odfotografuje asi každý turista, ktorý tu vystúpi. Máloktorý  z nich ale vie, že za malebnou budovou s nápisom studený potok sa skrýva dedina, ktorá sa volá úplne inak. "Kedysi tu boli dve stanice. Jedna sa zrušila a ostala táto," vysvetľuje výpravca Ján Krajňák.

Keď však z vlaku vystúpite a pôjdete pár metrov ďalej, prídete do dediny, kde sa mačka radšej nakrúca ako poslúcha paničku, kde sa deti v pokoji hojdajú v sieti a kde majú takmer na každom balkóne nádherné kvety. "Máme tu aj kvetinárku, tak preto sú kvety také krásne," vysvetľuje jedna z obyvateliek.

Golf a krásny výhľad

Domáci tu majú obrovskú výhodu. Kým niekde inde hrávajú futbal alebo volejbal, tu sa chodí hrávať golf. Majú tu dokonca golfové ihrisko, ktoré patrí medzi devätnásť najlepších na svete.

Podtatranské dediny sa bijú, kto má najlepší výhľad na Tatry. Vo Veľkej Lomnici ho majú naozaj krásny.

Aj preto týmto miestom prejdú tisícky turistov a miestni sú na svoju dedinu hrdí.

Zdroj: noviny.sk
.