LENDAK - V Lendaku (okr. Kežmarok) žijú vychýrení gazdovia, ktorí vypestujú toľko zemiakov, že by pokojne uživili stovky rodín. Kydať hnoj a osedlať koňa tam vedia už aj malé deti a ak chcete mať doma pracovitého chlapa, ženícha by ste si mali hľadať určite tam.

Pri pašovaní išlo o život

"Tu sme ešte takí zažratí do roboty, že bez toho by to nešlo," tvrdí obyvateľ Lendaku František.

Lendačania a kone patria k sebe už od nepamäti. Práve tu žilo voľakedy najviac pašerákov cez poľské hranice. "To bolo strašné. Aj o život išlo, financi na vás strieľali," tvrdí bývalý pašerák Štefan.

V tejto podtatranskej dedine žijú vraj ideálni chlapi. Dôvodom je, že sa neboja žiadnej roboty. Ani mladí ani starí. Pracovné montérky si obliekajú už malé deti. Tie vedia dokonca riadiť traktor a osedlať koňa.

Dalibor má 9 rokov a je z neho veľký gazda aj muzikant. "Gazda to je, všetko vie," hovorí o chlapcovi babka.

Ženy sú hrdé na kroje

Chlapi sú hrdí na svoj statok, ženy zasa na typické kroje. Na každú príležitosť majú iný. "My sme na nich veľmi hrdí," hovorí miestna obyvateľka Rozália. 

Lendačania majú v dedine všetko. Kostoly, obchody, lekárov, kaderníctva a je ich už viac ako 5 000. To už by pokojne mohli byť aj mestom. Oni chcú ale na veky vekov zostať dedinčanmi. "Neviem si predstaviť, že by som išiel do Lendaku do mesta," tvrdí obyvateľ Lendaku.

Zdroj: noviny.sk
.