JEZERSKO - Malá dedinka na Zamagurí Jezersko má sotva stovku obyvateľov. Vytvorili si ale podobný unikát, akým sa pýši svetoznáme mesto, stredisko filmového priemyslu.

Z Jezerska Jezewood

"Na Jezersku je vždy dobre. Bez ohľadu na to, či je to Jezewood alebo niečo iné," hovorí chatár z Jezerska Eduard Vnenčák. Nápis Jezewood preslávili dedinu a obdivuje ich každý, kto prejde okolo. Aj napriek tomu, že to ma ľudia na Zamagurí nemajú ľahké a musia drieť od rána do večera, humor ich neopúšťa.

V Jezersku vznikajú aj svetové nápady. Miestni sa jeden z nich chystajú navrhnúť novozvolenému prezidentovi, hneď ako navštívi ich dedinu. Pochádzajú odtiaľ totiž jeho rodičia aj starí rodičia. "Ja mu navrhnem, že ide k zmene slovenskej hymny," dodáva chatár.

Najznámejšia chata? Kiskova chata

Chata Kiskových rodičov je zrejme momentálne jednou z najznámejších chát na Zamagurí. Z Jezerska sa však za socializmu odsťahovali a drevený dom predali. "Tak netušila som, že to priamo patrilo Kiskovým rodičom, ale pamätala som si uja Kisku,od ktorého to moji rodičia kúpili, tú chalupu," hovorí majiteľka chaty Elena.

Jezerčania sú na svoju malú chalupu pyšní. Cez týždeň tu málo vidieť ľudí, no cez víkend to tu žije na sto percent. A ako sa na Zamagurie patrí, všade sa iba pracuje.

Hrdí na drevenice a drevené sochy

Drevenice a drevené sochy. To je to, na čo sú Zamagurčania pyšní a chceli by ich ukázať aj prezidentovi. Iba tipujú, či príde alebo nepríde do rodnej dediny svojich rodičov. "Ak mu to program dovolí a ak sa chce zastaviť u nás, budeme veľmi radi," hovorí starosta Jezerska Ľubomír Vnenčák.

Zdroj: noviny.sk
.