JASENOV - Najprv mu polámali kosti a potom ho sťali. Tak dopadol falšovateľ mincí v obci z Jasenova. Falošné mince sa tam nerazili iba pred 500 rokmi, ale turisti tak môžu urobiť i dnes a pokračovať v ceste na hrad.

Tam, kde končí Humenné, začína Jasenov, dedinka s viac ako 1 100 obyvateľmi. Obec má aj svoju vlastnú folklórnu skupinu - Dupna, v ktorej je 17 členov. Skupina pracuje už 22 rokov pri obecnom úrade v Jasenove.

Jasenovské ženy patria medzi vychýrené cukrárky. Podľa 67-ročnej pani Milky Feretovej je pri pečení najdôležitejšia láska a má to aj praxou overené.

V obci majú 12 rôznych aktívnych organizácií. Asi najviac to žije u chovateľov. Pán Juraj Kalanin má na dvore viac ako 120 zvierat.

Raritou v Jasenove je lanovka na ihrisku v pastovníku. Túto oddychovú zónu vyhľadávajú rodiny s deťmi zo širokého okolia. Zóna je bezbariérová, keďže je tam viac detí, ktoré majú telesné znevýhodnenia.

V dedinke majú aj Jasenovský hrad, v minulosti síce nemal významnú strategickú polohu, no slúžil ako pokladnica pre okolité panstvá. Jasenovský hrad je známy aj tým, že sa tam v minulosti razili falošné mince. So zvolením panovníka Gabriela Drugetha ich falšoval sedmohradský zlatník Mikuláš. Čosi ako zvonovinu iba potiahol vrstvou striebra. Falošné mince sa do obehu dostávali prostredníctvom obchodníkov a tiež poddaných

Sťažovať sa začali hlavne poľskí obchodníci, objavili sa u nich groše, ktoré boli falošné. Falšovateľa odhalili a zlatník Mikuláš zaplatil za podvod životom, najprv mu lámali kosti a potom ho sťali.

Mince sa však v Jasenove nefalšovali iba pred 500 rokmi. Turisti si aj dnes môžu vyraziť falošnú mincu a pokračovať v ceste na hrad.

Zdroj: noviny.sk
.