KAMENICA NAD CIROCHOU - Kamenica nad Cirochou má vlastné letisko. Stačí však vyjsť na najbližší kopec a ak sú dobré podmienky, uvidíte zasnežené Poľsko. Majú tam lipu, do ktorej sa dnešné babičky ako deti skrývali.

Kamenica nad Cirochou. Najväčšia obec v humenskom okrese so 700-ročnou históriou. Keď sú dobré podmienky, vidieť zasnežené poľské kopce. Dvadsať metrov vysoká, 15 metrov široká. Tunajšia lipa má asi 300 rokov a je druhá najstaršia na východnom Slovensku.

"Teraz meriame, má obvod zhruba 760, takže žije sa jej u nás dobre a pribrala nám," hovorí obyvateľ obce Peter Polačko. "Pre deti bola dobrá skrýša, kým na to neprišli ostatní. Keď na to neprišli, už nebola, lebo už každý vedel. Hneď najprv tam hľadali," spomína 80-ročná Mária.

Andrássy neplatil dane

Mohutný strom je vedľa kostola svätého Štefana prvomučeníka. Pri ňom stojí Andrássyovský kaštieľ. Mimochodom, gróf Andrássy, vďaka tomu, že neplatil dane, tu majú štátne vojenské lesy.

"Od grófa Andrássyho sa prevzali pozemky, lebo dlhoval štátu dane, prevzali to vtedajšie vojenské podniky," vysvetľuje Polačko. Ženy prevažne z Kamenice každé ráno vstávajú, aby pečivom zásobili región od Novej Sedlice až po Sečovskú Polianku. A pripraviť vedia aj vychytávku, ktorú inde len tak nenájdete.

Svadobný koláč

"Je to zemplínsky svadobný koláč," hovorí majiteľ pekárne Stanislav Veľas. Kedysi ho staré mamy piekli v murovaných peciach. Profesionálkam to ide od ruky.

O Kamenici nad Cirochou počúvame každý deň. Môže za to meteorologická stanica. Vedľa nej je letisko. Letisko bolo najviac využívané počas 2. svetovej vojny. Práve odtiaľ odchádzali nemecké vojská na východný front.

Aj s kamerou navštívila obec redaktorka Jana Veľasová:

Zdroj: noviny.sk
.