VEĽKÉ ÚĽANY - V obci Veľké Úľany majú veľa úľov. Jeden majú dokonca aj v erbe. V dedine sa zachoval aj starý dom, ktorý má strešnú krytinu z trstiny.

V obci Veľké Úľany majú 280 rodín včelstiev. V minulosti ich mali vyše dvetisíc. V dedine majú na včelárenie veľmi dobré podmienky.

"Keďže znáškové podmienky aj prírodné podmienky boli dobré, tak tu sa robili tie úle veľkorozmerne," hovorí tajomník Základnej organizácie zväzu včelárov Otto Chrabčiak.

Včely a včelári

Včelár František Mrva si úle vyrobil podľa seba. "Ja tu mám 12 stránkov a nemením to. Som s tým spokojný," priznáva.

Veľké Úľany by sa bez včiel nezaobišli. Majú ich v názve obce i v erbe. "Tu sa vyrábal med a ten sa potom posunoval na Bratislavský hrad. Preto Veľké Úľany dostali názov ako odvodeniny od úľa," vysvetľuje starosta František Gögh.

Dom so strechou z trstiny

V dedine majú dom, ktorý postavili v roku 1910 a strechu má z trstiny. "V tomto domčeku bývala rodina, ktorá mala jedenásť detí a krásne sa tu pomestili. V posteli spali aj štyria," hovorí riaditeľka miestneho kultúrneho strediska Alžbeta Szárazová.

V katastri obce sa nachádza aj rekreačná zóna. Je tam mŕtve rameno rieky Čierna Voda. Navyše majú v obci aj zoologickú záhradu, v ktorej žijú zvieratá z lesa, ale i tie, ktoré kedysi bežne chovali na dedine.

Dedina plná úľov. Vitajte vo Veľkých Úľanoch, pozrite si reportáž:

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Ruslana Kurilcová
.