PÁRNICA - V dedine Párnica (okr. Dolný Kubín) je v týchto dňoch veselo. Keďže Párničania si ctia tradície, aj odchádzajúce fašiangy oslávili veselicou v maskách. V tejto dedine nájdete aj staré remeslo modrotlačiara, izby plné starých tradičných vecí a aj netradične vyzdobené futbalové ihrisko.

Párnica je dedina plná veselých ľudí, vo februári sa jej obyvatelia obliekajú skutočne netradične. "Treba robiť fašiangy, nech to nezakape, nech je to stále takto," vysvetľuje jeden z miestnych.

Párničania si ctia tradície a ak sú navyše aj veselé, o to viac. Na večernú veselicu ale treba vyzbierať peniaze od občanov. Tí prispievajú o stošesť.

Tradičné si ctia

Párnica sa môže pochváliť aj odborníkom na modrotlač, ktorá sa pred necelými dvomi týždňami dostala do kultúrneho nehmotného dedičstva.

"Na Vysokej škole som študoval textil a keď som zistil, že modrotlač na Slovensku zanikla, tak som to vyskúšal a podarilo sa mi tú výrobu obnoviť," hovorí modrotlačiar Matej Rabada.

V dedine majú aj taký dom, v ktorom sa cítite ako pred sto rokmi. Párničania tu sústredili svoje tradičné predmety a s tradičným motívom si ozdobili sprejmi aj svoje ihrisko.

Pozrite si reportáž z dedinky Párnica:

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Eliška Prečová
.