LEŠTINY - Obec Leštiny (okr. Dolný Kubín) preslávili Pavol orságh Hviezdoslav, Margita Figuli či geniálny skladateľ Beethoven. Je taktiež známa aj kostolom, ktorý je svetovým dedičstvom UNESCO.

Miestny drevený kostolík je pýchou Leštín. Nikdy sa v ňom nekúrilo, aby sa do dreva nepustili červotoče a bol postavený bez jediného klinca. Pokrstený v ňom bol aj Pavol Orságh Hviezdoslav.

"Tu sedával Hviezdoslav so svojou rodinou,"
ukazuje miestna sprievodkyňa Viera Murínová.

V obci aj Beethoven

Leštiny navštívil vraj Ludvig van Beethoven, pozval ho tu jeho dlhoročný kamarát Mikuláš Zmeškal. Práve on bol jeho mecenášom a otváral Beethovenovi dvere do spoločnosti viedenskej šľachty.

"Je viac ako možné, že tento kostol navštívil Beethoven, lebo vo svojich listoch Zmeškalovi opisuje krásu Leštín a Chočského pohoria," dodáva Murínová.

Tri gaštanové kone

V Leštinách nie je problém nájsť tri gaštanové kone, ktoré zase opisovala Margita Figuli. A takisto tu majú pracovitých, ale trochu nespokojných chlapov. "Našiel som si tu ženu, keď boli pekné dievčatá, teraz už nie sú také, roky robia svoje, teraz nás iba cvičia, ale to nedávajte, lebo nenapečie, nenavarí na Vianoce," hovorí miestny obyvateľ.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Eliška Prečová
.