Pribiš
Miestni obyvatelia sú pyšní na svoju mrkvu. Šikovné gazdinky ju vedia využiť tak, že by si mohli zriadiť unikátnu cukráreň. Voľakedy dokonca za mrkvu vymieňali zemiaky či obilie. Aj preto obyvateľov volajú mrkvári.
"U nás sa darí mrkve, klíma je tu vhodná, ihličnaté stromy aj pôda je dobrá na pestovanie mrkvy," hovorí starostka Pribiša Anna Vojvodová.
Mrkva na rôzne spôsoby
Ženy z Pribiša používajú mrkvu do rôznych receptov, ktoré si vymýšľajú samé. "Ideme robiť mrkvové medovníky. Obyčajná mrkva sa nastrúhala, dala sa múka, cukor, med a trošku korenia," opisuje obyvateľka dediny.
"Mrkvovú štrúdlu urobím tak, že utriem mrkvu, dám cukor a vanilku a všetko spolu do cesta," prezrádza ďalší recept obyvateľka Pribiša.
Raj chalupárov
Pribiš je aj rajom chalupárov. Tí tu nájdu v krásnej prírode najmä pokoj. "My sme z Bratislavy, z Malinova. Pribiš sa nám páči, je to pekná dedina, príjemní ľudia a veľa húb," hovoria chalupári z Bratislavy.
Malebnou dolinou sa dostanete priamo do dediny, čo využívajú najmä cyklisti. Tadiaľto vedie asi jedna z najkrajších oravských cyklistických trás.