JASENOVÁ - V Jasenovej v okrese Dolný Kubín o veselosť nie je núdza. V komédiách v miestnom divadle účinkuje ako herec aj tamojší farár. Pre dedinu učupenú pod Chočom je humor typický. Nie je náhoda, že sa tu narodil aj spisovateľ Martin Kukučín.

Vtip je dedine vlastný

V rodisku Martina Kukučína sa nudiť nebudete. Na divadelných predstaveniach v miestnom divadle sa smeje celá dedina."Všetci sa smejeme veľmi radi. Robí nám to dobrú náladu," hovorí obyvateľka obce.

V divadle sa môžete zabaviť napríklad aj na komédii Jasenovčan. V úlohe herca tu môžete sledovať aj farára. "V hre mám na neho ťažké srdce a kričím tam. To si nemôže každý dovoliť, lebo kňaz je kňaz," povedal divadelník Ján Bradík, ktorý sa v komédii do farára riadne obúva.

"Kňaz je mladý človek, má peknú mladú manželku. Je dobrý herec na divadelných doskách. Neviem ako doma," smeje sa starosta Jasenovej Raymund Bradík.

Výmena detí

Táto dedina udržiava už roky družbu s Chorvátmi z ostrova Brač, kde pôsobil Kukučín ako lekár. "Chorváti prichádzajú k nám a naše deti idú do Chorvátska," objasnil starosta.

V rodinnom skanzene majú aj čarovnú posteľ. "Päť mladých párov tu ležalo a každá jedna zostala tehotná," povedal majiteľ rodinného skanzenu Miroslav Mišek.

A kde je dobrá nálada, tam vraj včely až tak neútočia."Máme tu na Slovensku možno jedinečnosť - včelárenie na prírodno. Včielky si postavia samy komplet všetky plásty," objasnil včelár Milan Bencúr. "Myslím, že tu je veľa ľudí príjemných, veselých a aj ja som taký," doplnil starosta.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ-Eliška Prečová
.