OŠČADNICA - Oščadnica je najdlhšia obec na Slovensku. Leží pod najvyšším kopcom Kysuckých Beskýd – Veľkou Račou. V minulosti tunajšie gazdinky rady varili Pučky. Je to kaša, ktorá dostala svoj názov podľa pukania, zvuku, ktorý vydáva, keď hustne na sporáku.

Pre sestry Bacmaňakové je heligónka ich obľúbeným hudobným nástrojom. V Oščadnici má svoju tradíciu. Súrodenecké duo najradšej hrá pesničku "Nad našou záhradkou", čo je to pravá oščadnická ľudová pieseň, ktorú naučila mladšiu zo sestier ich stará mama.

Tradíciami a krojmi sa dedina Oščadnica len tak hmýri. Pani Agneška pripravila pučky, jedlo, ktoré je tiež už skoro zabudnuté. No v minulosti ho gazdiné varili veľmi často. Základom je pomleté obilie. Je to naisto zdravá kaša, jej chuť pripomína grahamové rožky

Obec leží pod najvyšším kopcom Kysúc – Veľkou Račou, ktorá je charakteristická kopanicami. Má 22 osád a hlboko v lese sú ukryté malebné dreveničky. Protikladom dreveničiek je kaštieľ, postavený na začiatku minulého storočia. Mal slúžiť ako poľovnícke grófske sídlo. Dnes ho využíva kysucká galéria na prezentáciu súčasných výtvarníkov.

Z Oščadnice pochádzal významný vedec svetového formátu Ján Lendvaj Lušňák, ktorý napísal 11 učebníc prírodovedy a podieľal sa na vzniku elektrónového mikroskopu.

Zdroj: noviny.sk
.