DUNAJOV - Miestni hovoria, že v dedine Dunajov je možno zakopaný poklad. Pochádzal totiž odtiaľ člen družiny najslávnejšieho slovenského zbojníka Jánošíka. Aj príroda je tam nádherná.

Názov dediny Dunajov vyvoláva dojem, že by mala ležať pri rieke Dunaj, no Kysuca je tá rieka, ktorá okolo nej tečie. "Vraj sa tu zbíjali plte a splavovali sa dolu Dunajci," myslia si obyvatelia obce.

Zbojnícka dedina

"Keď sa vracali, tak na nich ľudia kričali, idú Dunajci," hovorí starostka obce Milada Chlastáková. S pltníkmi je taktiež spojený erb obce, na ktorom je meluzína s dvoma chvostami.

"Morská víla, ktorá lákala do svojich osídiel pltníkov svojim spevom," vysvetľuje starostka. Obec bola v minulosti známa nielen ako pltnícka, ale aj ako zbojnícka. V Dunajove sa narodil a býval člen Jánošíkovej družiny Plančík.

Poklad pod kameňom

"Je tu taký kameň zakopaný a že pod tým kameňom je poklad," hovorí obyvateľka obce. Tunajšia príroda učarovala bývalému profesionálnemu vojakovi Dušanovi Chylému. Ten svoju kariéru ukončil ako vojenský atašé v Belehrade.

Okrem pušky vie narábať aj so štetcom. Ako vojak prešiel mnohé krajiny, na jeho obrazoch je však najmä jeho rodný kraj. "Najmä Kysuce," hovorí Chylý.

Dunajov navštívila redaktorka Iveta Marešová:

Zdroj: noviny.sk
.