MAKOV - Obec Makov sa nachádza pri hraniciach s Českom. Mnohí obyvatelia žijú v osadách na kopcoch. Dedina sa môže pochváliť dvoma lyžiarskymi strediskami. Jeden z najslávnejších Slovákov, ktorý odtiaľto pochádza, bol Pavol Bilík. Jeho meno nesie aj známa chata vo Vysokých Tatrách.

Rieka Kysuca pramení priamo nad dedinou Makov. Z hôr vyteká ako malý potôčik, ktorý postupne mohutnie do veľkej rieky.

"Od dediny dolu je to nejakých päť kilometrov," dodáva osadník Jozef Papaj. "Je tu pokoj a poriadok. Nikto sa tu neháda," dodáva ďalší.

Osady Kršlisko, Gavlasy, Bulovci Magale a ďalšie. Obec je známa tým, že mnohí obyvatelia žijú na lazoch. Život tu nie je jednoduchý, no o to viac si vážia kontakt s prírodou.

Nejeden Makovčan, ktorý sa odsťahoval, sa časom do dediny vrátil. "Máme 1700 obyvateľov, ale počas víkendov sa to zdvojnásobí. Či už rodáci, alebo noví majitelia rekreačných chát sa vracajú veľmi radi," ozrejmuje starosta Martin Pavlík.

Bilíkovo rodisko

Prírodu miloval i miestny rodák Pavol Bilík. Športovec sa venoval behu na lyžiach. Počas druhej svetovej vojny pôsobil ako inšpektor finančnej stráže.

Po vypuknutí Slovenského národného povstania ho ako partizána popravili fašisti.

"Po ňom je pomenovaná chata aj v Tatrách. Známa ako Bilíkova chata," doplnil Pavlík.

Dva svahy

Dedina sa pýši dvoma lyžiarskymi strediskami. Svah a vleky toho prvého nie sú pritom ďaleko od centra. Druhé sa nachádza na česko-slovenskom pohraničí. Určený je najmä pre vojakov, no liečiť sa tam chodia i astmatici.

"Vzduch je tu porovnateľný ako v Starom Smokovci, preto má táto oblasť štatút klimatických kúpeľov na dýchacie cesty," dodáva Daniel Lysík z lyžiarskeho strediska Makov.

Pozrite si pýchy dediny Makov:

Zdroj: noviny.sk
.