ZBOROV NAD BYSTRICOU - Dedina sa nachádza na severovýchode Slovenska v okrese Čadca. V Zborove nad Bystricou sa nachádza kostol, v ktorom sa v časoch socializmu mali konať zjazdy komunistickej strany. Ľuďom, ktorí majú problémy s trávením, pomáha voda z lesa nad dedinou.

V dedine podľa miestnych žije veľa zaujímavých a dobrých ľudí. Jedným z nich je aj Ľubo Kubla. Je postavičkou nielen dediny ale aj celého regiónu. Rád organizuje akcie, ktoré pritiahnu aj ľudí zo zahraničia.

Za svoje aktivity si vyslúžil ocenenie osobnosť Kysúc už v pomerne mladom veku. "Ten titul sme dostali s manželkou, zamestnávame štyridsať ľudí," hovorí Kublam ktorého najobľúbenejšie oblečenie je ľudový kroj. Berie si ho všade. Aby ľudia vedeli, odkiaľ pochádza. "Som hrdý Kysučan," dodáva.

Kostol s komunistickou históriou

V dedine sa nachádza kostol, ktorý má svoju históriu. Tá sa viaže k časom komunizmu. Postaviť ho dovolili predstavitelia režimu. mali ale jednu podmienku. "Chceli, aby sa v tomto areáli konali aj zjazdy," hovorí starosta obce Juraj Hlavatý.

Pôdorys chrámu v pôvodnom projekte mal dokonca tvar päťcípej hviezdy, znaku komunizmu. "Zborovania s architektmi šalamúnsky urobili sedemcípu hviezdu, znak sedembolestnej Panny Márie," dodáva starosta.

Kostol zdobia vitráže Vincenta Hložníka. Známy slovenský umelec sa inšpiroval Michelangelovymi freskami z Vatikánu. Aj preto tento chrám volajú kysucká sixtínska kaplnka. "Ľavá strana vitrážnych okien znázorňuje krížovú cestu. Je tam štrnásť zastavené," opisuje miestna obyvateľka.

Hladná voda

Ak máte problémy s trávením, Zborov nad Bystricou je to pravé miesto. K prameňu hladnej vody vás dovedie náučný turistický chodník. Laboratórny rozbor preukázal, že táto voda skutočne podporuje trávenie. "Skutočne trávi po tej vode, je to perfektné. Chodíme tam pravidelne s rodinou," hovorí obyvateľ obce.

Zdroj: noviny.sk
.