KORŇA - Dedinka Korňa (okr. Čadca) sa pravdepodobne inšpirovala siedmymi divmi sveta. Korňanské divy však nevytvorili Egypťania či Babylončania, ale Kysučania a samotná príroda.

Iná ropa

Korňa je jedinečná  vďaka svojmu ropnému prameňu. Určite to nie je ložisko ropy, z ktorého by mali radosť arabskí šejkovia. Ani malá obec by z jej predaja nezbohatla.

"Ropa v tejto oblasti je vysoko parafinická. Nevyrobili by sa z nej pohonné hmoty, ale využila by sa vo farmaceutickom priemysle," hovorí starosta obce Jozef Kontrik.

Túto tekutinu kedysi využívali obyvatelia namiesto petroleja do lampášov. Už vtedy poznali aj jej liečivé účinky. Natierali si ňou napríklad kŕčové žily. "Majitelia ňou ošetrovali rany dobytku ," vysvetlil starosta.

Najväčšia lipa

Korňa sa môže popýšiť aj najväčšou lipou na Kysuciach. Ďalším divom obce sú prastaré lipy. Sú tri. Zrejme ich tu zasadili prví obyvatelia tejto oblasti. 

Tá najväčšia má obvod kmeňa vyše šesť metrov. Z kvetov týchto stromov by ste navarili liečivý čaj pre celú dedinu.

Každý, kto prechádza obcou si všimne malú drevenú stavbu s vrtuľou. Vo vnútri repliky starého veterného mlyna si môžete odskúšať ako v minulosti fungoval mechanizmus toho pôvodného.

Nad dedinou sa týči stavba nového kostola na známom pútnickom mieste Živčáková. Samozrejme, ako v každej kysuckej obci, nechýbajú osady s čarovnými dreveničkami.

Zdroj: noviny.sk
.