STAŠKOV - Obec Staškov leží na Kysuciach a jej názov je vraj odvodený od mena dávneho zakladateľa, Poliaka Staška. Nájdete tam všetko, čo k vidieku patrí. Dobrovoľných hasičov, folklórny súbor aj futbalistov. Miestnou pýchou je ale maličký domček. Narodil sa v ňom legendárny slovenský herec Jozef Króner.

Rodisko Jozefa Kronera

Dedina by sa pokojne mohla volať Krónerovo. Staškov stále žije duchom slávneho herca. Narodil sa domčeku, ktorý slúžil ako strážny objekt pre železničnú trať. Minulý mesiac by sa Jozef Kroner dožil 90 rokov.

Miestni školáci mu pri tejto príležitosti venovali výtvarné práce. Výnimočnou akciou je každé leto aj futbalový turnaj na jeho počesť. "Keď sme ho chceli za patróna, tak sa opýtal, či chceme, aby zgegnul," hovorí organizátor turnaja Ladislav Jurga. 

Divadelný súbor Staškovan

Obyvatelia obce sú nesmierne hrdí na svoj divadelný súbor Staškovan., ktorý sa zameriava na dedinskú tématiku. Ochotnícki zanietenci chcú založiť novú tradíciu. "Máme ambíciu, že by to vznikol nejaký nový divadelný festival. Aby sme tu našu dedinku zviditeľnili," hovorí Jozefína Poláčiková z Ochotníckeho divadelného súbora Staškovan.

K Staškovu patria aj lazy. Ľudia, ktorí tu bývajú vravia, že by inde žiť nevedeli. Je to odlišný spôsob života, na ktorý by si mestský človek len tak nezvykol. Osadníkom vôbec neprekáža, že v blízkosti nemajú obchodné domy, kde by si mohli pohodlne nakúpiť. "Nemenil by som to jednak zdravé životné podmienky, potom tá príroda, všetko okolo toho dáva človeku elán do života," je presvedčený obyvateľ osady František.

Mladí neodchádzajú

Dedina tento rok oslávi 400 rokov od prvej písomnej zmienky. Mladí odtiaľto neodchádzajú. "Je to dedina, kde ľudia veľmi radi žijú," hovorí starosta Staškova Ladislav Šimčisko. Podľa slov starostu takmer každý týždeň prídu na obecný úrad ľudia so žiadosťou, že si tu chcú postaviť rodinný dom.

Zdroj: noviny.sk
.