HEĽPA - Nad dedinou Heľpa sa majestátne týčia hrebene Nízkych Tatier. Život je tam ťažký a preto si ľudia často hovoria, že je „lepšie spievať, ako plakať“. Ich viac-hlasný spev bol dokonca zapísaný do nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

Heľpa je síce moderná dedina, ale stále tu dodržiavajú svoje bohaté kultúrne tradície, od folklóru až po tradičné remeslá. Najstaršia písomná zmienka o obci je z roku 1549. Názov Heľpa pravdepodobne vznikol z prvých osadníkov ktorými boli Jakub a Peter Heľpenskí.

Ku spevu a tancu tu deti vedú od malička, krásny amfiteáter majú hneď vedľa školy. Kroj má hádam každý, dokonca aj tie najmenšie deti.

Aj keď mnohí, hlavne mladí sa rozutekali do sveta za prácou, strach z toho, že by dedina vymrela nemajú. Obec Heľpa má v súčasnosti 2628 obyvateľov. Popri dreveniciach vznikajú nové domy, detí je tu ako maku a aj tí skôr narodení nesedia doma za pecou. Na miestnej fare, ktorú si opravili, sa stretávajú speváci a remeselníci z celej dediny a niekedy je tu poriadne rušno.

Na pokrytie strechy jednej tradičnej drevenice treba približne sedem tisíc šindľov a to je ako hovoria majstri, práca na celú zimu. Kým chlapi pracujú s drevom, tak ženy spracúvajú ovčiu vlnu alebo ľan.

A po práci sa treba poriadne najesť. Najobľúbenejším heľpianskym jedlom sú prekladance. To je jedlo pre chlapov, ktorí keď išli do hory, aby sa poriadne najedli.

Keď hovoríme o Heľpe a Horehroní musíme spomenúť aj viachlasný spev, ktorý bol v tomto roku zapísaný do nehmotného, kultúrneho dedičstva Slovenska.

Zdroj: noviny.sk
.