DOLNÁ LEHOTA - Dolná Lehota leží asi 5 kilometrov od Podbrezovej. Okolité husté a na drevo bohaté lesy, tam prilákali prvých osadníkov. Neskôr sa tam našlo aj zlato, ale jeho zásoby neboli veľké. Aj keď v dedine nemajú žiadne historické unikáty, určite sa tam oplatí prísť.

Dolná Lehota je podhorská dedina, ktorú založili drevorubači. Žije v nej veľmi veľa zaujímavých ľudí, ale je tu aj miesto, kde spadla jedna z najväčších slovenských lavín.

Obec Dolná Lehota bola založená v roku 1358 a založili ju lesní robotníci. Hory sa možno nahnevali na ľudí, ktorí z nich ťažili drevo. Domčeky, v ktorých bývali drevorubači, skončili pod masami snehu. V roku 1956 sa dolinou prehnala mohutná lavína, ktorá mala tragické následky. V Kulichovej doline vtedy zahynulo 16 lesných robotníkov, táto tragédia bola najväčšia na Slovensku vtedajšej doby.

V obci dnes žije 735 obyvateľov a narodil sa tu človek, ktorého by sme mohli nazvať najlepší Slovenský cestovateľ. Plukovník Ivan Bella, prvý Slovenský kozmonaut, je práve rodákom z Dolnej Lehoty.

Po robote sa ľudia radi zabavia, hudobný nástroj typický pre túto obec je heligónka.V Dolnej Lehote má hranie na heligónkach dlhú tradíciu.

Okolité hory sú ako stvorené na lyžovanie. Maroš Hudík sa môže pochváliť zbierkou medailí z paralympiád i majstrovstiev sveta. Venuje sa práci navádzača, v podstate navádza slabozrakého športovca. Najdôležitejšie je vraj si zvyknúť na to, že niekoho má ten lyžiar za sebou, za chrbtom a musí naňho dávať pozor a doviezť ho celou zjazdovkou bezpečne dole.

Mnohí mladí z tohto kraja utekajú za prácou do miest, ale fotograf Filip je dôkazom, že sa dá prežiť aj tu. Najradšej fotí krajinu a rôzne časozberné videa. Dôležité je robiť to dobre, poznať svoju techniku a vedieť, čo chce človek dokázať.

Zdroj: noviny.sk
.