BACÚCH - Dedinu Bacúch založili nemeckí baníci a hľadači drahých kovov. Keď podzemné ložiská vyťažili začali sa obyvatelia živiť ťažbou dreva. Nad dedinou postavili unikátnu priehradu – tajch, aby mohli kmene stromov splavovať do údolia. Aj keď nahlodaná zubom času - zachovala sa dodnes.

V Bacúchu je veľa chodcov, ale nie hocijakých – chodcov športovcov. Je to možno aj preto, že tu má svoje korene náš najznámejší chodec. V obci sa každoročne organizujú medzinárodné chodecké preteky, Chôdza na Bacúchu, cena Jozefa Pribilinca.

Dedinu založili v roku 1274 nemeckí kolonisti. Prvými osadníkmi, boli slobodní baníci, ktorí v okolitých horách dolovali, ťažili drahé kovy, ako zlato, meď a striebro. V potoku Bacúch sa kedysi ryžovalo zlato a určite by sa tu našlo nejaké aj dnes.

Po vyťažení baní sa ľudia venovali drevorubačstvu a tajch nad dedinou slúžil na to, aby kmene stromov splavili do rieky Hron. Bohužiaľ aj na tomto unikáte sa podpísal zub času. Zachovalo sa kamenné obslužné schodisko, poctivá kamenárska práca pretrvala a je veľká škoda, že toto jedinečné vodné dielo nemôže slúžiť dedinčanom, ale aj turistom.

Mnohí, hlavne mladí odišli za prácou, dedina je to celkom veľká. V súčasnosti má obec približne 980 obyvateľov.

Nad dedinou stojí rímsko-katolícky kostol, ktorí si dedinčania postavili sami. Miestni ľudia, veriaci, sa rozhodli a trvali na tom, že má byť zasvätený svätému Jozefovi, ktorý je patrónom tesárov a drevorubačov.

V Bacúchu začína náučný chodník, ktorý vedie cez hrebeň Nízkych Tatier až do Boce. Súčasťou náučného chodníka v Bacúchu je aj prameň Boženy Nemcovej. Z tohto prameňa vyviera silná železitá voda, ktorá má priaznivé účinky na zažívací trakt.

Zdroj: noviny.sk
.