BYSTRÁ - Obec Bystrá leží len pár kilometrov od Podbrezovej. Založili ju baníci, ktorí tam ťažili hlavne striebro. Dnes je významným centrom turistického ruchu. Hlavne v zime sa mení na malé mesto a takmer v každom dome sú ubytovaní turisti a lyžiari.

Dedina Bystrá leží pod hrebeňom Nízkych Tatier. Najvyššie vrchy sa pozerajú obyvateľom priamo do okien.

Prvá písomná zmienka je z roku 1563. Pôvodní obyvatelia boli baníci. Bane už dávno zavreli a dvesto dedinčanov teraz žije prevažne z cestovného ruchu. Ubytovacia kapacita v Bystrej sa pohybuje okolo 500 lôžok.

V dedine sídli aj stanica horskej záchrannej služby Nízke Tatry - Chopok juh.

Nad dedinou stojí neogotický kostol zasvätený svätému Floriánovi a nová drevená zvonica. Na tejto zvoničke majú astronomické hodiny, ktoré sú tak presné, že si podľa ich odbíjania dedinčania nastavujú presný čas.

Hru v kolky sem priniesli baníci a táto tradícia sa zachovala dodnes. Aj keď má Bystrá len dvesto obyvateľov, kolkáreň majú parádnu. Kolkáreň na Bystrej má dlhoročnú históriu. Aj celý kolkársky šport. Bola to veľká a jediná zábava kedysi. Kolkáreň bola pri každej krčme na každej dedine.

Navštíviť Bystrú a pritom si nepozrieť Bystriansku jaskyňu by bol hriech. Dĺžka prehliadkovej trasy je 580 metrov, ale do teraz je známych viac ako tri kilometre podzemných priestorov. Najkrajšou časťou Bystrianskej jaskyne je klenotnica, ktorá má prekrásnu krasovú výzdobu. Teplota v jaskyni je stála, aj v zime aj v lete, okolo plus sedem stupňov. Stála teplota a čistý vlhký vzduch vytvárajú ideálne podmienky na liečebnú metódu, speleoterapiu. Jaskyňa preto slúži na doliečovanie dolných dýchacích ciest u dedí predškolského a školského veku.

Zdroj: noviny.sk
.