BRAVÄCOVO - Braväcovo je horská dedinka, v ktorej sa zachovali ľudové remeslá a tradície a aj pôvodná drevená architektúra. Turistika, cyklistika, lyžovanie, od bežiek až po skialpinizmus - to všetko sa dá v okolitej nádhernej prírode robiť.

Dedina Braväcovo leží v doline pod hrebenom Nízkych Tatier. Hoci tu končí cesta, tak napriek odlúčenosti od civilizácie tu nekončí život.

Obec Braväcovo bola založená v 16. storočí nemeckými baníkmi a poľskými uhliarmi, ktorí sa po vyťažení ložísk začali venovať drevorubačstvu a usídlili sa tu natrvalo.

Osady, ktoré tu vznikali sa volali handle. Jednou z nich bolo aj Braväcovo a táto oblasť sa nazývala aj Biely handel. Pre obec je typická pôvodná ľudová architektúra. Pri prechádzke po Braväcove návštevníci môžu narátať až osemdesiat pôvodných dreveníc.

Bez dreva si tu ani v dnešnej pretechnizovanej dobe nevedia ľudia svoj život predstaviť. Pyšní sú aj na svoj amfiteáter, ktorý využívajú na rôzne akcie. Každoročne sa na ňom koná folklórny festival Na bielych handľoch, otvorenie leta a rôzne kultúrne podujatia.

V Braväcove stále žijú ľudia, ktorí nedopustia aby sa na staré tradície zabudlo a do dnes sa venujú rôznym ľudovým remeslám. Tkajú pokrovce alebo vyrábajú kroje, o ktoré je veľký záujem. Podľa kroja sa dá zistiť, či je človek bohatý, alebo chudobný. Čím väčšia výšivka, tým väčšie bohatstvo. Ľudia, ktorí boli chudobní mali len také maličké výšivky.

Takmer v každom dvore je možné vidieť domáce zvieratá, najmä ovečky sú tu veľmi obľúbené.

V Braväcove nemusia mať turisti ani hodinky, pretože tu majú hlásnika. V podobe sochy je znázornený hlásnik Fiľo, ktorý hlásil polnoc a vyhlasoval oznamy pre občanov.

Zdroj: noviny.sk
.