ČIERNY BALOG - Film "Nevera po slovensky" je určite vynikajúci film a nakrúcal sa práve v obci Čierny Balog. Dedinka je ale známa aj inými pamiatkami a turisti veru majú čo obdivovať, keď zavítajú do dedinky.

Čierny Balog patrí určite medzi najznámejšie Slovenské dediny. Jeho história, ale aj súčasnosť, láka turistov z celého sveta. Asi najďalej boli z Nového Zélandu.  Prvá písomná zbierka o obci, je z roku 1607. Táto história súvisí z drevorubačstvom. A to je základný motív vzniku obce. Dnes v nej žije 5135 obyvateľov.

Podľa miestnych by mal každý návštevník určite navštíviť Čiernohronskú železničku a vybrať sa do lesníckeho skanzenu. Kedysi sa po železničke vozilo drevo, teraz nadšení turisti. Približne sa prevezie ročne 40-50 tisíc zákazníkov a keď je dobrý rok, tak aj o 10 000 viac. Lokomotíva si už mnoho pamätá, hoci je na dôchodku a vozí už len turistov. Je to diesel-elektrická lokomotíva a bola vyrobená niekedy v 60. rokoch.

Lesy okolo Čierneho Balogu sa preslávili aj tým, že práve tam sa nakrúcal známy film Nevera po Slovensky. Pripomína ho socha v lesníckom skanzene, ktorý je druhým hlavným lákadlom pre turistov. Do lesníckeho skanzenu môže turista prísť, buď sa iba poprechádzať a cítiť a dýchať čerstvý horský vzduch, alebo prísť aj za poučením, ktoré nájde na vyše osemdesiatich informačných paneloch.

V tunajších hustých lesoch vraj ešte dodnes žijú lesné víly. A v dedine stále žijú šikovní ľudia, ktorí sa stále venujú pôvodným remeslám. V Balogu sú ešte stále štyria tkáči.

Zdroj: noviny.sk
.