LOM NAD RIMAVICOU - Lom nad Rimavicou, Forgáčka či Lôm všetky tieto názvy prináležia jednej dedine. Lom nad Rimavicou mal v minulosti rôzne názvy, až kým sa ustálil ten súčasný.

Lom nad Rimavicou je podľa viacerých zdrojov, najvyššie položenou dedinou na Slovensku a najvyšším bodom, v najvyššie položenej dedine na Slovensku je katolícky kostol, ktorý leží vo výške 1020 metrov.

Prví osadníci tam prišli z Oravy v osemnástom storočí. Živili sa tým, že vyrubovali lesy a urobili si tam polia, teda poľnohospodárstvom. Pôvodní obyvatelia Lomu nad Rimavicou, boli chovatelia hovädzieho dobytka a oviec. Táto tradícia tu pretrváva do dnes.

Drevo bolo a stále je základný stavebný materiál. V dedine je mnoho pôvodných dreveníc, ale pribúdajú aj novo postavené .

Kováčskej vyhni sa v miestnom nárečí hovorí kužňa, na tomto mieste po celé desaťročia, kováčski majstri podkúvali kone. Dnes by ste tam ale kováča hľadali márne, staré remeslá tak ako všade, aj tu vymierajú. Jediné čo tu zostalo je krásna príroda.

Aj keď majú v dedine vodovod, ľudia sa chodia radi napiť z čistého horského prameňa.

Ľudia ktorí tu žijú na zábavu veľa času nemajú, ale jedinečná príroda Podpoľania sem láka turistov po celý rok.

Zdroj: noviny.sk
.