POHRONSKÁ POLHORA - Pohronská Polhora je dedinka, ktorá vznikla až koncom 18. storočia. Tunajší kraj bol zamorený zbojníkmi a tak sa vrchnosť rozhodla, že sem presídli goralov spod Tatier, aby urobili so zbojníkmi poriadok. No a žijú tam dodnes. Dedinka má 1700 obyvateľov, ktorí udržiavajú tradície svojich otcov a dedov a na zbojníkov vôbec nespomínajú v zlom.

Chudobný zbojnícky kraj

Keď sa povie Pohronská Polhora, každý si v kraji okolo Muránskej planiny predstaví zbojníka."Pomenovanie zbojnícky kraj nie je na prvé počutie veľmi lichotivé, pretože to nie je príjemné slovo, ale má svoje opodstatnenie," dodáva Hyacinta Tyčiaková, starostka dediny Pohronská Polhora.

"Vždy bola bieda v tomto kraji. Bolo to tu drsné a viedli tadiaľto furmanské cesty, po ktorých furmani vozili rudu a tovar z Tisovca do Polhory a naspäť," spomína Igor Vlček zo salaša Zbojská.

Zbojníci z každého kúta

Stretávali sa tu zbojníci zo širokého okolia. Na pamiatku tu po nich zostali drevené sochy a množstvo historiek a tradícií, ktoré žijú dodnes.

"Nachádzame sa v zbojníckom sedle známom ako sedlo Zbojská. Tu kedysi zbíjal známy zbojník Jakub Surovec," opisuje Vlček. Známeho zbojníka však nakoniec chytili a popravili.

Kraj láka turistov

Dodnes sú husté lesy okolo Polhory plné zbojníkov. Vrchnosti sa neboja a ako kedysi, aj dnes striehnu pri cestách na svoje obete. Nie každý ich prepad sa však podarí.

Dnešní Polhorania pracujú v okolitých lesoch alebo cestujú za prácou do iných chotárov. Divoký kraj láka skôr turistov a milovníkov prírody.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Rasťo Ekkert
.