HRABSKÉ - Dedina Hrabské sa nachádza v okrese Bardejov. V roku 2001 bola povýšená na rodnú obec Božieho sluhu. Podľa miestnych tam vyviera najchutnejšia voda a na svoje si prídu milovníci turistiky a tiež tí, ktorí majú radi pokoj a čistú prírodu.

Prvá písomná zmienka o obci je z roku 1353. Dedinčania sú hrdí na svoju históriu a odtiaľto pochádza aj významná rusínska osobnosť. Blahoslavený biskup Vasiľ Hopko sa narodil 21.4.1904 v obci Hrabské. Za svoje náboženské presvedčenie bol prenasledovaný a v roku 1951 odsúdený na 15 rokov väzenia.

Uprostred obce za potôčikom dodnes stojí aj jeho rodný dom.  Niektoré z osobných vecí blahoslaveného biskupa a mučeníka sa nachádzajú v miestnom gréckokatolíckom chráme. Podľa obecnej kroniky na tomto mieste kedysi zahynul biskupov otec. V roku 1905 bola nad obcou silná búrka a on ako kostolník išiel do veže zvoniť proti mračnám. Počas búrky udrel blesk a zabil ho na zvonici.

Kroniku obce z prvej polovice 20. storočia majú na obecnom úrade a dá sa z nej vyčítať mnoho zaujímavostí.

Dedinka nie je veľká. Po oboch stranách ju skrášľujú staré drevenice. V okolí obce sa v minulosti udiali zázraky a na tých miestach sú dnes kaplnky.

Ak by chceli turisti obec navštíviť, nezabudnite si fľaše na vodu. Vyviera tam chutná minerálka.

V dedine býva aj remeselník, ktorý vyrába metly tradičným spôsobom. Narezané prúty z brezy sa stlačia drôtom a nabije sa do toho palica.

Zdroj: noviny.sk
.