NIŽNÁ POLIANKA - Obec Nižná Polianka v okrese Bardejov má asi 200 obyvateľov, ktorí sa v lete tešia z prírodného kúpaliska a v zime z lyžiarskeho svahu. Starší ľudia našli v obci svoj druhý domov.

Nižná Polianka má bohatú históriu. Kedysi v obci stál drevený chrám, lenže ten počas prvej svetovej vojny zbúrali. Cerkev stála na mieste súčasného cintorína. Pri nej vysadili lipu, ktorá dnes dosahuje úctyhodné rozmery. Drevená cerkev bola počas 1. svetovej vojny rozobratá vojskami Rakúsko-Uhorskej armády a následne použitá ako materiál do zákopov. Zmienka o cerkvi je aj v obecnej kronike, ktorá je písaná ešte v ukrajinskom jazyku.

Obec bola najviac poznačená 1. svetovou vojnou. Na pamiatku tejto udalosti majú na obecnom úrade zriadenú takzvanú historickú izbu, kde sa nachádzajú vojnové predmety nájdené prevažne v okolí obce. V pamätnej izbe sa nachádzajú rôzne pušky, bodáky, dobové oblečenie jednotlivých armád, zákopový kútik, osobné veci vojakov.

Ako v mnohých dedinách na severovýchode Slovenska, tak aj v Nižnej Polianke je problém najmä s mladou generáciou, ktorá opúšťa svoj kraj a odchádza na západ. No tí skôr narodení v tejto malebnej dedinke našli svoj druhý domov, a to konkrétne v Zariadení pre seniorov. Stretávajú sa tam, robia košíčky, na Vianoce maľujú šišky. Zo zariadenia je krásny výhľad na protiľahlý lyžiarsky svah . Dedinka sa v zime mení na lyžiarske stredisko.

Lyžiarske stredisko je najbližšie pri Bardejove. Dá sa tam celkom dobre zalyžovať. Polovica je strmšia, ale z vrchu je kopec mierny. Podmienky sú veľmi dobré, lyžovačka super. 

Zdroj: noviny.sk
.