KUROV - Obec Kurov sa nachádza v okrese Bardejov. Podľa niektorých je jej názov odvodený od hydiny, ktorú si tam chová takmer každý, iní zase vravia, že tam boli kedysi prašné cesty a keď po nich prechádzali vozmi, tak sa veľmi „kurilo“, teda prášilo.

Prvé, čo upúta pozornosť návštevníkov sú chrámy. Majú ich v dedine až tri. Všetky sú postavené uprostred dediny. Najstarším z nich je Rímsko-katolícky kostol zo 14. storočia. V 17. storočí bola postavená grécko-katolícka cerkev. Pôvodná bola drevená, ale pri požiari zhorela. V 90. rokoch bola postavená ďalšia, pravoslávna.

Dedinčanov kedysi živilo najmä poľnohospodárstvo. Pri niektorých domoch ešte dodnes stoja sýpky, v ktorých sa skladovalo obilie. Lenže tieto kurovské nielenže sú drevené, ale z vonku sú aj omietnuté. Omietali ich hlinou a potom natierali modrou farbou, aby to izolovalo proti slnku a proti všetkému.

V Kurove majú aj takzvanú historickú izbu, v ktorej sa nachádza množstvo starých vecí, ktoré sa kedysi v dedine používali. Zozbieral to jeden miestny rodák.

Pozornosť návštevníka zaujme aj stroj na výrobu motúzov.

Miestni sú pyšní aj na svoje tradičné jedlá. Tie varia nie len doma, ale aj na obecných akciách, a to pre množstvo dedinčanov. Známe sú najmä Kurivsky pirohy s bryndzou a zemiakmi. Všetko je s pirohmi. Keď treba aj tri hodiny sa varia. Posúchy sa v dedinke volajú pidpalky a podávajú k nim mačanku.

Dedinka žije nielen tradíciami, ale potenciál vidia najmä v mladej generácii a práve pre mladé rodiny postavili 16 bytov a aby toho nebolo málo, plánujú postaviť ďalšie.

Zdroj: noviny.sk
.