OSIKOV - Obec Osikov leží na severovýchode Slovenska v údolí pohoria Čergov. Darí sa tam remeslu, folklóru a dedinčanov prezývajú Kapustáre. Gazdiné vedia upiecť silikónový tepšovník. A je to dedina, v ktorej si veľmi vážia tradície svojich predkov.

Ak sa raz rozhodnete navštíviť obec Osikov, tak vedzte, že sa vám tu oplatí prísť nalačno, pretože vás tu miestni vykŕmia kapustou. Osikovská kapusta je známa v šírom okolí. Dedinčania ju vedia pripraviť na mnoho spôsobov. Dokonca  prezradili aj to, prečo je taká výnimočná.

 V kapuste sa vyváľa svinka

"V našej kapuste sa musí vyváľať svinka. Údené rebierko alebo kolienko a klobáska a slaninka," prezrádza starosta obce Stanislav Biroš. "Dávame tam do toho aj naše zvláštne osikovské korenie. Trošku lásky do toho primiešame a preto je taká dobrá," vysvetľuje obyvateľka Terézia Banková.

 Ku kapuste je dobré zajedať aj ďalšiu miestnu špecialitu, a to koláč zvaný silónový tepšovník. "Keď ho rozkrojíte, tak uvidíte jeho štruktúru. Je taká jemná, tak preto silónový," vysvetľuje Banková.

Keramikár

V centre obce stojí kostol s husitskou vežou, ktorý dal postaviť ešte gróf Forgáč. Dedinčania sú pyšní najmä na svoju mlaď, ktorá udržiava miestne tradície.

V dedinke sa okrem folklóru udržalo aj remeslo. "Každý si tak predstavuje z tých takých starších ročníkov. Čo to je keramikár, veď zoberie trošku hliny blata a je to hotové.  Ale v dnešnej dobe nie. Tam potrebujete aj nejakú technológiu, aby to bolo úžitkové, aby sa vám to nerozpadlo, nepretekalo," vysvetľuje keramikár Ján Kolbasa.

Obec Osikov navštívil redaktor Michal Iľkanin:

.