Ak sa raz rozhodnete navštíviť obec Osikov, tak vedzte, že sa vám tu oplatí prísť nalačno, pretože vás tu miestni vykŕmia kapustou. Osikovská kapusta je známa v šírom okolí. Dedinčania ju vedia pripraviť na mnoho spôsobov. Dokonca prezradili aj to, prečo je taká výnimočná.
V kapuste sa vyváľa svinka
"V našej kapuste sa musí vyváľať svinka. Údené rebierko alebo kolienko a klobáska a slaninka," prezrádza starosta obce Stanislav Biroš. "Dávame tam do toho aj naše zvláštne osikovské korenie. Trošku lásky do toho primiešame a preto je taká dobrá," vysvetľuje obyvateľka Terézia Banková.
Ku kapuste je dobré zajedať aj ďalšiu miestnu špecialitu, a to koláč zvaný silónový tepšovník. "Keď ho rozkrojíte, tak uvidíte jeho štruktúru. Je taká jemná, tak preto silónový," vysvetľuje Banková.
Keramikár
V centre obce stojí kostol s husitskou vežou, ktorý dal postaviť ešte gróf Forgáč. Dedinčania sú pyšní najmä na svoju mlaď, ktorá udržiava miestne tradície.
V dedinke sa okrem folklóru udržalo aj remeslo. "Každý si tak predstavuje z tých takých starších ročníkov. Čo to je keramikár, veď zoberie trošku hliny blata a je to hotové. Ale v dnešnej dobe nie. Tam potrebujete aj nejakú technológiu, aby to bolo úžitkové, aby sa vám to nerozpadlo, nepretekalo," vysvetľuje keramikár Ján Kolbasa.
Obec Osikov navštívil redaktor Michal Iľkanin:
.