ZLATÉ - Obec Zlaté je skutočne zlatá obec. Nachádza sa v okrese Bardejov. Majú tam zlatú chyžu plnú historických cenností, starú zvonicu so zaujímavým príbehom a žijú tam spokojní dôchodcovia s takmer zlatými dôchodkami.

Dedina je obklopená hustými lesmi. Pred 600 rokmi tam ľudia dolovali žltý kov, možno aj preto boli okolité lesy plné zbojníkov.  Dnes sa tam už zlato neťaží. Dedinka má bohatú históriu. Časť nej  uchovávajú aj v miestnom múzeu zvanom Zlatská chyža.

Biblia zo 17. storočia

"Nájdete tu starý nábytok, staré oblečenie, staré náradie, staré práce, staré knihy ale aj staré peniaze," vymenováva starostka obce Mária Ontkaninová. Obec vlastní aj Bibliu pochádzajúcu až z 17. storočia.

"Je písaná ešte starou češtinou. Máme aj knihy z predchádzajúceho storočia. Sú písané ešte v maďarskom jazyku. Máme tu Zolu v maďarčine, Dumasa v maďarčine," dodáva Ontkaninová.

Zvonica bez zvonov

V centre obce sa nachádza stará zvonica, v ktorej zvony nenájdete. Tie boli počas 2. svetovej vojny premiestnené do miestneho kostola, avšak späť ich už nevrátili. Namiesto zvonov sú tam fotografie zobrazujúce staré zlaté časy v obci. Dedinčania prezradili, prečo je v Zlatom zlatý život.

"Za socializmu sa žilo najlepšie. Robila som 40 rokov v  maštali. Zarobila som si a teraz mám aj dôchodok," prezrádza obyvateľka dediny.

V obci sa bol pozrieť redaktor Michal Iľkanin:

.