RICHVALD - Obec Richvald pri Bardejove má mnoho zaujímavostí. Tamojšie ženy vynikajú v tkaní kobercov a muži sú skúsení včelári. Vďaka bohatým lesom a šikovným ľuďom sa tu spája tradičné umenie s netradičným.

Richvald patrí medzi väčšie obce v bardejovskom okrese, má takmer tisíc obyvateľov. Ten najstarší má deväťdesiat rokov a o obci vie toho veľa.
"Pamätám si, že v Richvalde nebol ani jeden murovaný dom. Všetky domy boli drevené. Aj ja som sa narodil v takom," spomína pán Juraj.

Dnes by ste tam drevené domy hľadali márne. Juraj pracoval v obci ako učiteľ. Vychoval mnoho dobrých žiakov a teraz si už spokojne užíva dôchodok.
"Teraz sa mi žije dobre, nemusím robiť a nemôžem robiť," hovorí.

Miestne ženy majú v priestoroch obecného úradu zriadenú tkáčsku dielňu. Šéfuje tam Anna, ktorá sa tkať naučila už ako dieťa. "Každý mal doma krosná, každý tkal. Chlapi z toho nosili spodky, nohavice a plátno sa muselo tkať," spomína.

"Pamätám si to ako dieťa, ešte keď som chodievala k babke. Mali krosná a okolo nich sme sa hrávali. Teraz sme sa to naučili a baví nás to. Je to veľmi dobrá práca," vysvetľuje jedna z miestnych žien, Ľudmila.

Netradičné umenie

Nájdete tu aj umelca, ktorý z jelenieho parožia vyrába zaujímavé kravaty a používa pritom v skutku netradičné zubárske náradie. "Nástroje som získal od jedného zubného laboranta. Bolo už trochu opotrebované. S tým som začínal a pokračujem s ním už pätnásť rokov," hovorí umelec Ľuboš.

Dedinčania sú na svoje okolie pyšní. Obec je obklopená krásnou prírodou a údajne od toho je odvodený aj názov obce.

"Názov pochádza zo slova reichwald, teda z nemčiny - bohatý les. Celé okolie našej obce tvoria veľké lesy," vysvetľuje starostka obce Zuzana Germanová.

Skúsení včelári

Husté jedľové porasty vyhovujú najmä miestnym včelárom. Tí sa spoločne stretávajú aj v zime a pripravujú sa na nasledujúcu sezónu.

"Cez zimu je základ včelárenia, to musí byť všetko pripravené, či úľ, rámiky," hovorí včelár. "Cez leto už nie je času, aby sme opravovali úle alebo zbíjali rámiky," dodáva.

Pozrite si reportáž:

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Michal Iľkanin
.